De zon en bier, een perfecte combinatie?

De zon en bier, een perfecte combinatie?

19 april 2019 0 Door Jerry van Buuren

Het is alweer lente en natuurlijk na de lente komt de zomer weer. De dagen worden warmer en je krijgt ook steeds meer zin in een (verfrissend) biertje. Alleen als het warmer wordt komt de zon ook steeds meer. Dan ga je natuurlijk ook lekker met je biertje in de zon liggen, doen wij ook. Maar zitten hier nog gevaren aan of is het een perfecte combinatie?

Het bierbrouwproces

Het begint allemaal bij het bierbrouwproces. Zonlicht kan namelijk bij het brouwproces een goed biertje totaal verpesten, in het Engels noemen ze dit skunked beer oftewel vernoemd naar een stinkdier. Het bier wordt verpest als de hop in het bier in aanraking komt met zonlicht. In het zonlicht zitten namelijk Uv-stralen die het hop beïnvloeden waardoor de smaak en geur niet meer goed is. Dit gebeurd alleen bij blootstelling aan direct zonlicht, het is daarom wel goed om onder bijvoorbeeld een parasol je biertje te drinken. Als bier wordt blootgesteld aan zonlicht, breekt de energie van de zon iso-alfazuren af. De resulterende verbindingen binden met eiwitten die zwavel bevatten. Hierdoor krijg je zoals we net zeiden ‘skunked beer’.

Glazen van verschillende bieren

Je bent allicht vaker door de supermarkt gelopen en heb wel gezien dat elk soort bier in een ander kleur flesje zit. Heineken heeft tegenwoordig groene flesjes, Corona heeft doorzichtige en een Duvel zit in een bruine fles. Dit heeft allemaal een reden want door een doorzichtige glas kan de zon eenvoudiger doorkomen dan een groene of een bruine. Deze bieren worden daarom ook eerder ‘skunked’. Behandel je bier met respect en houd het uit de zon, vooral als het bier in een helder glas zit.

Opbergen van het bier

Het is daarom belangrijk om het bier goed op te bergen en uit de zon te houden. Berg het bier daarom op in een donkere plek waar de zon niet kan komen bijvoorbeeld de kelder. In de schuur is het meestal nog tricky om het op te bergen, er is meestal wel een moment van de dag dat het bier in aanraking komt met zonlicht.

Het koelen van bier

De beste manier is om bier te koelen in de koelkast op de temperatuur die het beste is voor het biertje. Mocht er een feest zijn wordt het bier ook wel in een emmer met ijskoud water gezet. Controleer altijd of deze niet in de zon staat en of deze niet in de zon heeft gestaan. Het zelfde geld met picknicken als je een koelbox meeneemt of de temperatuur juist is. Als het eenmaal warm is geworden en het heeft contact gehad met de zon is het niet meer aan te raden om het opnieuw te koelen.

De checklist voor een zonnige dag

  • Het biertje moet niet (te lang) aan zonlicht worden blootgesteld
  • Houd rekening met het soort glas wat je hebt
  • Zorg ervoor dat het bier in een donkere ruimte staat of heeft gestaan
  • Het biertje moet op goede temperatuur zijn en niet warm zijn geweest

Als je rekening houdt met deze checklist kan je geen last hebben van ‘skunked’ bier. Als je optimaal van je biertje wilt genieten schenk het in een glas en kijk je nog even naar onze checklist voor bierproeven.