De checklist voor bierproeven

De checklist voor bierproeven

5 maart 2019 2 Door Jerry van Buuren

Net als bij wijnproeven zijn er bij bierproeven ook aspecten van belang om goed bier te kunnen drinken, vooral als we kijken naar speciaal bier. Door te denken aan de aspecten in deze blog kan jij veel beter de smaak proeven van het volgende speciaal biertje. Het is van belang dat je elk biertje op een speciale manier proeft.Zoals jullie wellicht weten tussen bier en bier zit een groot verschil, of het de manier van brouwen is of gebruik van grondstoffen. Daarnaast zijn er natuurlijk de pilsen, dubbels, tripels, quadrippels en ga zo maar door. Ieder van deze bieren heeft weer zijn unieke eigenschappen en moet dus apart beoordeeld worden. Een pils kan niet vergeleken worden met een tripel. De meeste aspecten van de checklist gelden wel voor deze bieren.

Checklist voor bierproeven

De aspecten voor bierproeven worden samengevat in deze checklist:

  1. Als je een biertje gaat proeven moet deze op de juiste temperatuur geserveerd worden. Als het bier op de optimale temperatuur is komen de smaken en aroma’s beter naar voren. Elk bier heeft een andere optimale temperatuur, controleer dit ook van te voren.
  2. Het biertje heeft ook een juist glas nodig. Meeste brouwers hebben een eigen glas voor het bier, dit zijn meestal de ideale glazen.
  3. Veel mensen weten het wel maar vaak gaat het nog mis, inschenken. Hierdoor kunnen smaken en aroma’s anders worden. Inschenken dient langzaam te gebeuren als je het glas schuin houdt. Als het glas voor de helft gevuld is houd je deze recht. De ideale schuimkraag is 2 centimeter.
  4. De schuimkraag houdt veel smaken en aroma’s vast. Het is daarom belangrijk om het bier in het glas rond te draaien zodat deze vrij komen.
  5. Voor je een slok neemt is het ook belangrijk om te kijken naar het bier en de schuimkraag. De kleur is hierin belangrijk en of het biertje gefilterd is of troebel. Dit alles heeft te maken met de manier van proeven. Ruiken is ook een belangrijke proefervaring, dit is namelijk je eerste aanraking met het biertje. Bij het ruiken is het belangrijk om in het glas te blazen zo komen de aroma’s goed naar boven.
  6. Uiteindelijk komen we bij de slok. Het is belangrijk om een goede slok te nemen en niet te gaan nippen. Door een goede slok kan je het bier optimaal proeven. Het is ook van belang om niet in één keer door te slikken. Laat het bier in de mond rond gaan net als in je glas voor de beste smaken en aroma’s.

Externe factoren voor bierproeven.

Er zijn ook nog externe factoren van belang bij het proeven van een goed biertje. Zo moet er genoeg licht aanwezig zijn, als je een biertje gaat drinken in een donkere kamer is de ervaring compleet anders. Volgens biersommelier en zytholoog(een kenner van brouwtechnieken en aroma’s) is de beste tijd voor een goede slok bier daarom ook 11 uur ’s ochtends, zie link. Daarbij zegt ze dat de tijd voor een biertje ook van belang is. Eventuele geuren kunnen het proefproces ook benadelen. Zorg er daarom voor dat je ook let op de externe factoren.

Heeft de checklist geholpen of heb je nog aanvullingen laat het ons weten in de reacties.