Review: Tripel van Westmalle

Review: Tripel van Westmalle

15 april 2019 0 Door Roel van Loenhout

De tripel van Westmalle is een bier dat gebrouwen wordt in de abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart te Westmalle. Deze abdij behoort sinds 1794 tot de Orde van de Cisterciënzers of de trappisten. Hierdoor is het tripeltje van Westmalle een echt trappistenbiertje. Om een ‘echt’ trappisten biertje en een tripeltje te proeven, hebben wij hier een review over geschreven.

De Westmalle Tripel

De tripel van Westmalle is een biertje van 9,5%. Het biertje heeft een lichte goudgele kleur en wordt ook wel de “moeder van alle tripels” genoemd. Dit komt omdat het één van de eerste tripels is, hij is namelijk voor het eerst gebrouwd in 1934.

Smaakaroma’s en Geuren

De smaak en geuren van de tripel Westmalle zijn goed naar boven gekomen tijdens het langzame brouwproces. De tripel heeft namelijk een fruitige geur, de tripel ruikt namelijk licht hoppig en een beetje banaan. De tripel heeft vooral een zachte volle smaak. Deze volle smaak heeft weg van een romige en bittere fruitaroma. Dit komt naar boven in de afdronk en de nasmaak van het speciaalbiertje. De afdronk is wel een beetje droog, maar de zoete smaak zorgt voor een mooie balans.

Checklist voor de Tripel

  • Zorg ervoor dat het biertje tussen de 8 en 14°C, het biertje moet voor het inschenken een week gekoeld zijn en een week gerust hebben.
  • Zorg voor een goed glas, meestal werkt het glas van de brouwerij zelf het beste.
  • Schenk het glas in zoals beschreven staat in onze checklist.
  • De brouwerij raad zelf aan om één centimeter bier in het flesje te laten. Dat is namelijk de gistbodem en zit vol met vitamine B. Deze vitamine zorgt voor een bloedzuiverend effect.

Trappist bier en een Tripel

Wij hebben nu natuurlijk de bieren verdeeld in categorieën. Bij deze tripel van Westmalle zie je natuurlijk dat deze valt onder verschillende categorieën en dat krijg je bij verschillende biertjes. Zo kan je natuurlijk ook een IPA hebben in seizoensbieren, bijvoorbeeld de Winter IPA van Lowlander. Wel moet je rekening houden dat een trappist abdijbier is maar abdijbier niet gelijk een trappist biertje hoeft te zijn.

Resultaat Westmalle Tripel

Het is een goed biertje van Westmalle, het is ook goed te begrijpen waarom het de “moeder onder de tripels” wordt genoemd. Het heeft fruitige smaakaroma’s en een goede volle romige smaak, met een droge maar ook weer zoete afdronk. De balans in het biertje in het biertje is daarom ook prima in orde en is het biertje lekker te drinken in een café, op een terras of lekker thuis. De Westmalle Tripel is ook een goed idee om als cadeau te geven er zijn namelijk ook 70cl flessen van!

Heb jij ook al eens de tripel van Westmalle op? Laat het ons weten wat jij hiervan vond!